post

Thema

Dit jaar hebben we een breed scala aan artiesten uitgenodigd om samen met u te genieten van de open relaties die muziek mogelijk maakt tussen mensen.

Het thema in 2012 is Noaberschap of Nabuurschap: de buren van je buren zijn ook jouw buren. Daarmee deel je verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen, inzet en wederkerigheid. En zo is het ook met culturen en muziek. Cultuur en muziek vormen een continuum, men speelt ‘leentjebuur’, werkt met het geleende en maakt er iets eigens van. Alles komt voort uit iets en contacten met iets anders, en iedere generatie staat op de schouders van de vorige.

Culturen zijn net als mensen aan elkaar verwant, het zijn geen eilanden, ze staan onder invloed van buiten en veranderen bovendien in de loop van tijd. Als we spreken over een cultuur, dan bedoelen we vaak een momentopname een registratie, maar bedenk dan bijvoorbeeld hoe sterk de Nederlandse cultuur sinds 1960 veranderd is. En is die verandering een autonome ontwikkeling geweest?

Naoberschap brengen wij in verband met verbinding, interactie (met anderen/buren), uitwisseling en participatie. Naast het hoofdprogramma met wereldartiesten in de wereldmuziek is de randprogrammering een belangrijk en integraal onderdeel van het festival: verbinding tussen muziek en andere kunstuitingen, verbinding tussen artiesten en publiek, tussen verschillende muziekstijlen en bronnen van cultuur, verbinding tussen jong en oud, tussen ‘ hoge’ en ‘ lage’ cultuur, verbinding tussen verschillende zintuigen; niet alleen de oren, ook de mond/maag, de neus, de handen, de ogen en alle bewegende delen van mensen komen aan hun trekken in muziek- en dansworkshops, culinair genot, samen een circus leren bespelen, leren muziekinstrumenten maken van alternatieve materialen, andere sferen ervaren, in processie met een brass band meedansen, genieten van kleurrijke uitdossingen en exotisch decorum, wegdromen bij een tovenaar die schildert met zand, mode, filmbeelden, fotografie, uitwisseling van ideeën en, het allerbelangrijkst, de ander ontmoeten.

Wij geven u met dit festival weer een nieuwe ervaring van de veel kleurigheid van de wereld mee; een ervaring van diversiteit die zich zo dicht bij huis thuis voelt.