post

Artiesten

Vrijdag 24 Juni

Dansgroep Mozaik

Drie jaar geleden is de Turkse dansgroep Mozaik in het leven geroepen. Sindsdien heeft deze groep gedreven jongeren al meerdere malen opgetreden in het Lieve Vrouw Theater en in de Utrechtse Schouwburg. spectaculaire project ‘Harm@nie’ samen met AJO (Amersfoort Jeugd Orkest).

In hun korte bestaan heeft Mozaik een hoog niveau bereikt en was zelfs in 2010 genomineerd voor de provinciale prijs voor de amateurkunst, De Kei van Utrecht. De dansgroep Mozaik dankt zijn bestaan aan de Stichting Turkse Ouders Amersfoort (STOA). Dansgroep Mozaik is in rap tempo gegroeid en bestaat momenteel uit ca. 35 enthousiaste jongeren, onder begeleiding van Ş. Rona en B. Doğan.

Vrijdag 24 juni | World Stage | 19:30 – 19:45 uur |
www.stoamersfoort.nl/mozaik

Anass Habib

De Marokkaanse zanger met Libanese roots Anass Habib is geboren in Fes. Al vanaf zijn vijfde jaar zingt hij klassieke Arabische melodieėn. Maar speciaal voor ons bezingt hij vanavond het leven in de bergen van Marokko en Libanon, waar ook veel zigeunervolken rond trekken. Als 12-jarige gaf hij zijn eerste concert in Fes. Op de openingsavond van het ArteGanza Festival zal Habib begeleid worden door de leden van het Maqaam Ensemble van de Irakese zangeres Farida. Het repertoire van Habib loopt uiteen van oude christelijke liederen,  Byzantijnse gezangen tot Andalusische en Sefardische liederen uit de middeleeuwen. Habib geeft veel concerten, vooral in Arabische landen zoals Syriė, Turkije, Libanon, Tunesiė en Marokko.

Vrijdag 24 juni | World Stage | 20:15 – 22:00 uur (Inclusief Pauze) |
www.anasshabib.com

Zaterdag 25 Juni

Marius Preda

De altijd kritische Ton Maas van de Volkskrant was laaiend enthousiast over de verrichtingen van Marius Preda en zijn Unknown All Stars. Marius woonde vroeger in Roemenië en is een tovenaar op de cymbalon, een citer achtig instrument.

Voor het Gyspy Festival in Tilburg vroeg muziekkenner Albert Siebelink hem om een groep samen te stellen voor zijn festival en nieuw repertoire te presenteren. Het resultaat was verbluffend. Je hoort en ziet tien mensen op blaasinstrumenten, viool, gitaar, akoestische bas percussie en gitaar.

Zaterdag 25 juni | World Stage | 17:00 – 18:00 uur |
www.missioncymbalom.com

Dhoad gypsies from Rajasthan

De groep Dhoad komt uit een woestijngebied in het noordwesten van India. Rajasthan wordt wel gezien als het land waar de zigeuners oorspronkelijk vandaan komen en de muziek die deze muzikale familie maakt is gepassioneerd, vol climaxen. Hun live show bevat exotische dansers en een fakir en deegslikker. In Dhoad komen verschillende religies samen van moslims, hindoes en sikhs. Hun cd ‘Roots Travellers’ en de later verschenen live cd staan vol met lange, opwindende oosterse sessies vol pure, originele Indische zigeunermuziek die werd beïnvloed door de vele reizen. De band gaf inmiddels al dan 600 concerten in veertig landen. Een optreden van deze culturele ambassadeurs van Rajahstan is een groot feest, compleet met fakirs, dansers en slangenbezweerders, dichters, troubadours en muzikanten. Samen voeren ze je mee in een magische, betoverende wereld, waarin de band je op enthousiasmerende wijze uitnodigt deel te nemen vaan hun optreden.

Zaterdag 25 juni | World Stage | 18:30 – 19:30 uur |
www.dhoad.com

Bombino

Omara Moctar is een jonge Toeareg. Zijn familie vluchtte voor het geweld uit Niger in 1990 naar Algerije. Daar leerde hij gitaar spelen. Later in Libië hoorde hij werk van Ali Farka Touré, Tinariwen en Jimi Hendrix. Wat Bombino, zoals hij zich later ging noemen, onderscheidt van de vele andere desertblues-groepen, is zijn gitaarspel waarin je Jimmy Page, maar ook een Hendrix kan terug horen. Zijn bluessongs zijn typisch het werk van een ambachtelijk singersongwriter. In die zin lijkt Bombino wel wat op Robert Cray in zijn begintijd, maar zijn broeierige stijl is veel ruwer en minder gepolijst. Zijn eerste cd Agadez is nog maar net uit en zeer lovend ontvangen.

Zaterdag 25 juni | World Stage | 20:00 – 21:00 uur |
www.cumbancha.com/bombino

Toumast

Je voelt de hitte en de oneindigheid als je de muziek van Toumast hoort. De band is afkomstig uit Niger en maakt desert blues. Deze muziekvorm is vooral opgeëist door de Touaregs, een nomadenvolk dat zich beweegt in de landen rondom de Sahara.. Toumast bestaat uit Moussa Ag Keyna en Aminatou Goumar. Onlangs kwam hun tweede album uit, Amachal genaamd , ofwel boodschap. Touaregs zijn vaak opgejaagd, maar Toumast wil met haar muziek de muzikale vredespijp roken en mensen uitnodigen om deel te nemen aan hun cultuur die bij Toumast zich vooral uit in relaxte woestijnblues.

Zaterdag 25 juni | World Stage | 21:30 – 22:30 uur |
www.myspace.com/toumast

The Crooked Fiddle Band

Bestaat er zoiets als gypsy metal? Het lijkt een vreemde cross-over maar na het horen van de muziek van de Crooked Fiddle Band ben je overtuigd. Met een ongelooflijke snelheid en veel flair laat dit kwartet horen hoe je eeuwenoude zigeunermuziek kunt laten samengaan met folk, punk en metal. De viermansband met akoestische bas, viool, drums, gitaar en bouzouki paart een punkachtige mentaliteit met een goed gevoel voor traditie en show met als stralend middelpunt violiste Jess Rendall. Zij speelt alsof de duivel haar voortdurend op de hielen zit.

Van The Crooked Fiddle Band verschijnt binnenkort een nieuwe cd, Overgrown Tales, opgenomen met Steve Albini. Deze cult-producer nam ook ooit Nirvana op en verrichte wonderen met Gogol Bordello. Een optreden van The Crooked Fiddle Band is een heerlijk georganiseerde chaos waarbij het spelplezier direct overslaat op het publiek.

Zaterdag 25 juni | World Stage | 23:00 – 24:00 uur |
www.crookedfiddleband.com

DJ Ishtar

DJ Ishtar is een vrouwelijke DJ die zichzelf onderscheidt door kleurrijke muziekstijlen zoals house en elektro te mixen met wereldmuziek. Zij draait zeer gevarieerd, van Balkan Beat, Bollywood Beats en Belly Dance Breakz.

DJ Ishtar’s werkelijke naam is  Sharie Parsipoor. Ze begon haar carrière als professionele DJ in 2003 bij club Nomads in Amsterdam. Met haar elektronische wereldmuziek veroverde ze al snel een unieke positie binnen de Nederlandse dance scène. Zo draaide ze op verschillende podia en festivals waaronder Dance Valley, Paradiso, Earth Dance, Mystic Grooves, Etnisch Hysterisch en Sugar Factory.Maar ook internationaal is Ishtar’s ster rijzende. Ze is de eerste Iraanse vrouwelijke DJ die in het Midden Oosten en Noord Afrika draaide.

In 2008 werd  ze onder meer  geselecteerd voor de prestigieuze wereldmuziekbeurs Womex in Sevilla. Ook werd ze in 2008 door Viva uitgeroepen tot een van de meest succesvolle vrouwen van Nederland. DJ Ishtar is werkzaam als programmeur, coach en als soefidanslerares. Haar grote missie is om met haar muziek mensen uit verschillende culturen bij elkaar te brengen. ´Ik geloof dat muziek de universele taal van de mensheid is. Vooral in deze tijden van wereldwijde crisis, wil ik –letterlijk- een andere, positieve geluid laten horen´.Deze vrouw hoort dus op het ArteGanza Festival .Als zij draait, is stil staan geen optie meer.

Zaterdag tussen de acts door.
djishtar.itaned.com