post

Radio 6 over het Arteganza Festival Worldmusic

Radio 6 publiceerde onlangs het volgende artikel over het Arteganza Festival Worldmusic:

ArteGanza Festival – 21 t/m 23 september

Eind september wordt in Amersfoort voor de vierde keer het ArteGanza Festival georganiseerd, met als metafoor; ‘Noaberschap’ (buren). Hiermee prikkelt de organisatie het publiek met ‘andere’ muziek en wil daarmee de universele kracht aantonen tussen mensen van verschillende culturen.

 

Het programma van ArteGanza is divers; op vrijdagavond opent de  Zuid-Spaanse (Andalusië) groep van fluitist Hamza Castro het festival met een muzikale reis van Granada naar Istanbul – ofwel van flamenco naar de Oriënt. Zaterdag, in begin van de middag, maakt de eigenzinnige performance/mode-artiest Aziz Bekkaoui (met de Jaipur Maharadja Brass Band) een parade vanaf de stier bij Kruiskamp naar het festival terrein op het Eemplein.

Vanaf 12.00 uur start op het Eemplein ArteGanza met de volgende groepen en artiesten: Caribische Steelband uit de Nederlandse Antillen) daarna de Tolga Bleda Tuncer een Turks-Nederlandse rock formatie. De groep Anass Habib & Joma Groep uit Marokko, Libanon en Nederland met ‘Liederen uit het Midden-Oosten’. Daarna een optreden van het vrolijk gezelschap Amariszi uit Nederland met Ska en Balkan kleuren. De Marokkaans/Nederlandse Gnawa (sufi) groep Rimah komt met een “tribute to Nass el Ghiwane, een Marokkaanse protest zanger. Gitarist Jan Wouter Oostenrijk’s “Sharqi Blues” brengt een volmaakte Maghreb jazz & blues set en de groep Caméléon uit Algerije brengt een mix van pop- en Raï muziek. Tot slot speelt de Amsterdamse groep Supercity een mixing/melting pot van Mexicaanse Mariachi / Roma swing / gelardeerd met funk. (Aansluitend de DJ’s: MPS Pilot en Iskandar). Kijk voor de volledige LineUp: HIER.

Hieronder enkele highlights

De groep Amariszi uit Utrecht is het geesteskind van innovator Kay Krijnen die naast accordeonist ook de helft van hun debuut cd ‘Balkan Chaotika’ schreef. Een vrolijke en opzwepende schijf die niet alleen opvalt door de prikkelende muziek, maar ook door de heldere stem van zangeres Merel Simons. Meer horen en lezen?

Gitarist Jan Wouter Oostenrijk komt met zijn nieuwste project Sharpi Blues naar Amersfoort waarin hij een instrumentale mix laat horen van Marokkaanse chaabi, de Algerijnse raï en Egyptische bellydance. Deze stijlen mengt hij op geraffineerde wijze tot een geheel eigen genre. Voor een review met veel muziek van zijn Sharqi Blues cd: klik Hier.

De Amsterdamse band Supercity sluit het festival af. De band die in 2008 wordt opgericht door Yvo Sprey en Vincente Pino. In een mix van (afro) funk, Mexicaanse mariachi, Spaanse rumba, reggae en Roma muziek zet dit dol-dwaze octet elke tent op z’n kop.

Speak Your Mind

*