post

Van Arabische toonladder tot Blues akkoord

Het ArteGanza Festival Worldmusic laat u van Arabische toonladders en blues akkoorden genieten tijdens de diverse optredens op 21, 22 en 23 september in Amersfoort. Bekende artiesten spelen hun authentieke muziek of cross-overs op zowel de elektrische gitaar als de ud en de bijzondere Arabische harp die bekend staat onder de naam kanun.

Op de tweede dag van het festival kan u kennis maken met de ArteGanza Academy, een nieuwe loot van de Stichting ArteGanza waarmee zij via masterclasses, workshops, clinics, lezingen en films een brug slaat tussen oosterse en westerse muziek, cultuur en maatschappij. Als u naar het festival komt heeft u de unieke kans les te krijgen van de wereldberoemde meester kanunspeler Jamil Al Asadi  en Haytham Safia een veel vraagde ud speler. Beiden komen uit het Midden-Oosten. Jan Wouter Oostenrijk laat u kennis maken met de cross-overs in de wereldmuziek tussen de westerse blues en de muziek uit de Maghreb.

Muziek maakt dat u in beweging komt. Iedere cultuur heeft zijn eigen dansstijlen die relatie hebben met de muziek in die cultuur. Tijdens dit festival kunt u kennis maken met die culturele diversiteit via het volgen van een dans-clinic door bekende danstrainers als Alex Meulenbroeks, Surya Marion, Leenke Meines, Dorien van Otterloo van D-motion, Karin en Arthur van Cheek2Cheek en de mensen van MB Salsa,. Zij geven respectievelijk Tai Chi, Buikdansen, Irish-dancing, Jazzdans, Tango en Salsa.

Daarnaast bent u in de gelegenheid een keuze te maken uit vier lezingen gegeven door Nederlanders en migranten die zelf  een boek uitgebracht hebben. Tanja Abbas & Linda Commandeur houden een presentatie van ‘Modern Naoberschap, hype of houvast’. Bruce Cerew vertelt over migratie binnen- en vanuit Afrika aan de hand van ‘De Lange Weg’. Layla Fahad introduceert ‘Het boek Layla’ over haar leven in Nederland. En Hamdi Elsamani brengt een kritische blik op onze samenleving met ‘Verkoper van politieke illusies’. Alle schrijvers worden  in de gelegenheid gesteld hun boeken te signeren.

Tijdens het festival wordt de film ‘La source des femmes’ van van regisseur Radu Mihaileanu vertoont. Dit is een première voor Amersfoort waar deze film nog niet te zien was. De film gaat over  de macht en de kracht van een vrouwenstaking in een Arabisch dorp. Hij wordt vertoont in de Bloemendaalzaal van Zandfoort aan de Eem waar u onder het genot van een hapje de film kan zien.

Deze activiteiten vinden plaats op en rond het festivalterrein op het Eemplein, in de zaal van Podium De Kelder, De Loods/ Atelier van Thijs en Marisja en de ruimte van Zeep Architecten. Zandfoort aan de Eem ligt net buiten het festivalterrein. Voor meer informatie over het festival en het activiteitenprogramma van de ArteGanza Academy vindt u op www.arteganza.nl.

Speak Your Mind

*