post

Steelband ‘Sticks & Steels’

Steelband STICKS & STEEL is een  multiculturele Steelband in Amersfoort die Caribische muziek in een eigen stijl speelt.

De band is begonnen in februari 2008 en samengesteld uit twee bands, één voor volwassenen en één voor kinderen. Zij bestaan uit 13 steelpanspelers. De steelband is al jaren bezig met het entertainen van verschillend publiek d.m.v. variërende muziek.De instrumenten zijn gemaakt door Mr. Kino die de groep tevens leert spelen en de muziek arrangeert.

Slagwerk dat zingt.  Muzikaal, teer, maar ook vrolijk, helder en spannend met een strak ritme: dat is de specialiteit van een steelband.  Het repertoire bestaat onder andere uit de erg geliefde Caribische melodieën zoals: Island in the sun, Yellow bird en Jamaica farewell. Verder spelen zij soca, latin, ballads enz. De steelband komt uit een Antilliaanse muziek traditie die haar start heeft in 1937 tijdens het carnaval in Trinidad. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw verspreidde deze muziek zich over de Antillen. Er ontstonden diverse steelbands op Aruba die speelden op olie-vaten, steeldrums, die omgebouwd waren tot  instrumenten.

Mr.Kino (Elcano Novello Romney) is één van de mensen die op Aruba geleerd heeft hoe hij steeldrums moet maken, stemmen en bespelen. Hij bracht het maken van steeldrums naar Nederland. Naast instrumentmaker en bandleider is hij de stuwende kracht achter het Caraibisch/Antilliaanse Zomercarnaval in Nederland. Als muzikant en steeldrumspeler leidt hij nieuwe generaties steeldrumspelers op. Tijdens het ArteGanza Festival Worldmusic geeft hij zaterdag met zijn band een swingend concert als eerste muziekgroep. Wilt u alvast horen hoe dat klinkt ga dan naar www.kinocaribbeanpanshop.com  en luister.

 

ZA 22 SEP | 12.00 UUR – 13.00 UUR | WORLD STAGE