post

ArteGanza Festival Wereldmuziek verplaatst naar Icoon Theater

ArteGanza Festival is een internationaal tweedaags wereldmuziekfestival in Vathorst, Amersfoort. In 2011 richten ze zich op nomadische muziekcultuur van onder meer zigeuners. Het programma is gebaseerd op de film ‘Latcho Drom’ van Tony Gatlif, een zoektocht naar de wortels van de zigeunermuziek.
Vanwege lagere beschikbare budgetten dan voorzien, is het ArteGanza Festival Wereldmuziek niet buiten op het evenemententerrein, maar verplaatst naar Icoon Theater. Stichting ArteGanza betreurt dat, maar is tegelijkertijd trots dat het festival zijn inhoudelijke kwaliteit behoudt. Het programma ziet er nu als volgt uit.

Vrijdag 24 juni, Icoon Theater, 20.15 uur: Anass Habib
Marokkaanse zanger met Libanese roots bezingt het leven van zigeuners uit de Libanese bergen onder begeleiding van het Maqaam Ensemble van de Irakese zangeres Farida. Prachtmusici voor een prachtzanger.

Zaterdag 25 juni, Icoon Theater, vanaf 13.30 uur
The Crooked Fiddle Band Gypsy metal lijkt een vreemde cross-over, maar na het optreden van The Crooked Fiddle Band is de luisteraar overtuigd. De band komt op uitnodiging van ArteGanza voor het eerst naar Nederland en geeft ook een masterclass.

Marius Preda & the Unknown All Stars. De Roemeense Nederlander Preda is een virtuoos op de cymbalon, een soort citer. Met zijn Unknown All Stars maakt hij krachtige, sfeervolle gipsyjazz waarin de Balkan nooit ver weg is.

Bombino. Bombino is een pseudoniem voor Omara Moctar uit Niger. Met zijn band maakt hij stijlvolle Sahara-blues. Hij is geïnspireerd door Jimi Hendrix en het onvermijdelijke Tinariwen, maar heeft ook raakvlakken met Robert Cray in zijn begintijd.

Dhoad, Gypsies from Rajasthan. Uit India komt de zeer opwindende, originele zigeunermuziek van Dhoad. Hun show is spectaculair met exotische dansers, een fakir en een degenslikker.

Toumast. Ooit op sleeptouw genomen door Peter Gabriel, nu is Toumast inmiddels een bekende Tuaregband. Het duo uit Niger maakt melodieuze desertblues.

Naast de muziekgroepen biedt het ArteGanza Festival Wereldmuziek een world bazaar, world kitchen en een klein Montmartre met kunstenaars in actie. Kom lekker slenteren langs mooie festivalwinkeltjes met onalledaagse producten en geniet van heerlijk eten, drinken en nomadisch loungen. Ook zijn er uiteenlopende workshops, van percussie tot world dance in diverse stijlen. Het randprogramma is, behalve de dansworkshops, op het plein voor Icoon gesitueerd.

Door mooie toegankelijke muziek uit alle windstreken op een gratis toegankelijk festival te presenteren, hoopt de organisatie mensen bij elkaar te brengen. Andere culturen hebben meer te bieden dan angst en onbekendheid. Spannende muziek bijvoorbeeld van mensen met een andere achtergrond, kan veel betekenen.