post

Opzwepende muziek bij succesvol ArteGanza festival

Met in totaal tegen de tweeduizend bezoekers en een prachtige wereldmuziek programmering die sterk uitpakte is het derde ArteGanza Festival een groot succes geworden. Niet alleen maakten de muziekgroepen zich meer dan waar, ook alle dansworkshops waren goed bezet. De masterclass van The Crooked Fiddle Band was met vijftig mensen helemaal afgeladen. Het werd een vrolijk muziekfeestje. Het festival opende op vrijdagavond met een concert van Anass Habib. De Marokkaanse zanger met Libanees bloed zong bergliederen uit Libanon en Marokko, waarbij hij smaakvol
werd begeleid door het Iraaqi Maqaam Ensemble. In zijn tweede set zong hij liederen van Fairuz waarmee hij de zaal veel plezier deed.

Op zaterdag mocht de organisatie zich verheugen in veel publiek dat zichtbaar genoot van de muziek. Er werd regelmatig uitbundig gedanst. Bij de opzwepende Balkanmuziek van Marius Preda om een uur of zes was het al sfeervol, maar toch nog wat rustig in het Icoon Theater. Toen even later Dhoad uit India bezit nam van de zaal werd het snel een lekker swingende boel. Met extatische zang en spectaculaire dans pakten de mannen uit India de zaal binnen enkele minuten in.

Daarna waren de groepen Bombino en Toumast uit Niger aan de beurt. Vooral de eerste stal met zijn fantastische gitaarspel de harten van het publiek. De jonge Tuaregmuzikant leverde een opwindende set af met prachtig gierende gitaarsolo’s. Hij is een van de eerste Tuaregs die niet klakkeloos het grote voorbeeld van Tinariwen uit Mali volgt, maar zijn eigen weg gaat. Jimi Hendrix en zelfs een Mark Knopfler behoren tot zijn belangrijkste invloeden. Het mondde uit in een heerlijk uur woestijnblues. Daarna bleek de band van Toumast, hoewel zeker niet slecht, minder virtuoos. Na middernacht lieten de Australiërs van The Crooked Fiddle Band zien dat ook daar beneden de invloed van de zigeunermuziek, de rode draad van dit festival, zijn uitwerking niet gemist heeft. Het is te hopen dat ArteGanza, zeker nu het Global Village Festival aangekondigd heeft te stoppen, doorgaat met dit fraaie initiatief.